McKenzie módszer

A McKenzie módszer a gerincproblémák speciális vizsgálati és gyógytorna-kezelési rendszere, melyet Robin McKenzie, új-zélandi gyógytornász dolgozott ki. Világszerte az egyik legelterjedtebb gerinckezelési eljárás, a világ 40 országában alkalmazzák. Magyarországon általában a gyógytornászok munkaköréhez tartozik.

A módszer egy aktív mozgásterápiára (gyógytornára) épülő rendszer, mely hangsúlyozza a páciens által önállóan kivitelezhető gyakorlatokat. Ezen gyakorlatokkal a páciens saját maga képes befolyásolni fájdalmát és a probléma kimenetelét. A páciens tehát nem passzív „szenvedője” a kezeléseknek, hanem abban aktívan részt vesz. Ezt segítik az otthonra adott gyógytorna gyakorlatok, melyek könnyen elsajátíthatók, és ezt célozzák az ergonómiai tanácsok is. A kezelés fontos része a kiújuló fájdalmak megelőzése. E módszer szakszerű alkalmazásával gyakran a műtéti beavatkozás is elkerülhető.

Az első alkalmat egy alapos mozgásszervi vizsgálattal kezdi a terapeuta, mely meghatározza a fájdalom okát. Ennek keretében a páciens speciális mozdulatokat és testhelyzeteket ismétel, figyelve közben a fájdalomra gyakorolt hatást. Ennek alapján állítható össze a személyre szóló kezelési program.

A módszert azok a gyógytornászok és orvosok alkalmazhatják, akik a Nemzetközi vagy a Magyarországi McKenzie Intézet által oktatott tanfolyamokon részt vettek, s erről bizonyítvánnyal rendelkeznek.

A módszer egy korai- aktív, mechanikai diagnosztikus, terápiás és megelőző eljárás. Leggyakrabban a gerincpanaszoknál alkalmazzák, mint amilyen pl. a porckorongsérv.

Mind a vizsgálat és a végzendő gyakorlatok a fájdalom viselkedésének mintáján alapulnak, elsősorban az ismételt mozgások során. A páciens ismételt mozgásokat végez a fájdalom csökkentése ill. centralizálása (a fájdalom a végtagokból a gerinc felé halad) érdekében. A centralizáció jelenségének nagy a jelentősége mind a vizsgálat, a terápia és a prognózis szempontjából. Tehát elsődleges a funkció helyreállításával együtt.

A képen jobbra haladva a panaszok enyhülése, balra haladva azok romlása látható.Állapot romlás-javulás

Tanulmányok, amelyeket mind az akut, mind az idült pácienseknél folytattak, kimutatták, hogy azon betegek, akiknél a fájdalom egy meghatározott mozgásra vagy tartásra lentről felfelé vándorolt (centralizál), hosszabban tartó fájdalomcsökkenésről, jobb gerincfunkcióról számoltak be és könnyebben illeszkedtek be újra a munkájukba.

A gyakorlatok hatására a lágyszövetek, beleértve a porckorongot is, struktúrája és anyagcseréje javul. Ezt az aktív kezelést, miután elsajátította, a páciens egyedül végezheti. Azaz, nagyon fontos cél az is, hogy a páciens ne legyen terapeuta függő, az egyszerű és könnyen kivitelezhető gyakorlatokat önállóan is végezze, ill. a hasonló probléma kiújulását érezve már tudja, hogy hogyan védekezzen annak súlyosbodása ellen vagy hogyan előzze meg.

A passzív manuális technikák alkalmazása nem elsődleges, a mobilizáció is csak akkor szükséges, ha nincs teljes javulás a fájdalomban és a funkcióban az aktív gyakorlatok hatására.

Robin McKenzie tagja a Nemzetközi Lumbális Gerinckutató Társaságnak, amely kimagasló tekintélyjel bír a gerincproblémák kutatásában. Robin McKenzie módszere ma már világszerte az egyik legelismertebb gerinckezelési technika.Robin McKenzie

„Nincs még egy olyan kezelési módszer a gerincbetegségek gyógyításában, amely ennyi tudományos alappal bírna, mint a McKenzie módszer; ez vonatkozik a vizsgálati rendszerének mind a realitására és validitására is. Azon klinikusok, akik e módszert alkalmazzák, rövid időn belül eldöntik, hogy mely pácienseken lehet konzervatív terápiával segíteni és mely pácienseken nem. Ezzel a kezelések költségét is hatékonyan csökkenthetik a jövőben.”

/Dr. Ron Donelson Faculty member of the Depts. of Surgery and Community & Family Medicine at Dartmouth Medical School, Hanover, New Hampshire/

A gyógytornászok a speciális McKenzie-képzés elvégzése után gyakorolhatják a technikát, amellyel a gerinckárosodásokat hatékonyan kezelhetik. Ilyen károsodások pl. a porckorong problémák:

1. porckorong kiboltosulás:

• az ízületek elhasználódása, terhelése a kor előrehaladtával kiválthatja a porckorong kóros elmozdulását többnyire az ágyéki gerincszakaszon fordul elő, a nyaknál kb. 100-szor ritkábban alakul ki

• a porckorong gyűrű berepedései közé egy rossz mozdulatra, de akár egy tüsszentésre is kiléphet a porckorong magszövete

• a kitüremkedett szövet nyomhatja a gerincvelőből kilépő ideggyököt, ami fájdalomhoz, mozgásbeszűküléshez, bénulásszerű panaszokhoz (izomgyengülés, reflexkiesés) vezethet.

 Kitüremkedett porckorong

2. porckorong kiszakadás:

• a porckoronggyűrű teljesen átszakad és a mag a külső szövetek közé kerül, tünetei az első pontban leírtakkal megegyezhetnek.

A terápia jól alkalmazható szimmetrikus és aszimmetrikus nyak, hát, derék, helyi vagy kisugárzó fájdalmaknál (gerincsérv, tartáshibákból eredő fájdalmak).

A McKnzie-módszerrrel leggyakrabban kezelt betegség a gerincsérv. A gerincsérv a csigolyák közötti porckorong belső állományának kitüremkedését jelenti, ami a külső, erős rostos gyűrű sérülése következtében alakul ki. A kitüremkedés helyétől és erősségétől függően a tünetek elég változatos képet mutathatnak. Az ágyéki csigolyák érintettsége esetén nem ritka a derékfájdalom, a farba, combba, lábba kisugárzó fájdalmak, a nyaki szakaszon kialakult sérv esetén pedig a lapockák területére, a karba kisugárzó fájdalom.

Gerincsérv kialakulása esetén a terápia összetett. A fájdalom csillapítására, az idegi érintettség csökkentésére kell törekednünk. Fájdalomcsillapító gyógyszerek, elektroterápia, nyújtások, idegmobilizációs technikák, manuálterápia és a speciális gyógytorna (=McKenzie módszer) alkalmazásával az esetek nagy részében konzervatív úton érhetjük el a panaszmentességet. Bizonyos esetekben, például ha a sérv kizáródott, műtéti beavatkozásra lehet szükség.

A kezelés, a gyógytorna során a kitüremkedett terület mechanikai úton történő helyretolására törekszünk, ami a panaszoktól függően bizonyos irányú mozdulatokkal érhetünk el. A cél a fájdalom „centralizálása” (= a fájdalom visszahúzódása a test középpontja felé), majd ennek elérése után az állapot stabilizálása izomerősítéssel.

Kezelésünk alapeleme a pontos diagnózis felállítása, ami szisztémás analízis segítségével a fájdalmat előidéző mozgásirány behatárolását célozza. Erre a vizsgálati eredményre építjük a kezelést. Előtérben szerepelnek a célzott aktív mozgások, majd azoknál az eseteknél, ahol ezek nem hozták meg a kívánt eredményt, passzív manuális technikákat alkalmazunk. A gyógytorna a páciensek számára könnyen elsajátítható, otthonukban is könnyedén végezhető.

A megelőzés nagyon fontos szerepet játszik az ilyen irányú problémák kialakulásában. Célzott gyógytorna, az ún. törzs körüli izomfűző kialakítása, megerősítése alapja egy stabil, teherbíró gerinc elérésének. A kóros terhelések kerülése, megváltoztatása nagy szerepet játszik a gerinc védelmében.