A fizioterápia a sebészi, gyógyszeres és pszichoterápia mellett az orvosi terápia negyedik ága. A fizioterápia a fizikai (elektromos-,hő-,mechanikai-,fény-,) energiával való gyógyítást jelenti. Eszköztárába tartozik a mechanoterápia (gyógytorna,masszázs, ultrahang), elektroterápia (kis-, közép-, nagyfrekvenciás kezelések) a fototerápia (infravörös, ultraibolya, lézerkezelés) a hidroterápia, a termoterápia és a balneoterápia.

A gyógytorna,  a mechanoterápia ága a mozgást, mint terápiás ingert használja fel a létrejött funkciókárosodás elhárítására, illetve ezeknek lehetséges megelőzésére.

A gyógytornász-fizioterapeuta feladata, hogy az adott diagnózis alapján részletes mozgásszervi fizikális vizsgálatot végezzen, és ennek birtokában válassza ki azokat a mozgásformákat, melyek a beteg számára optimálisak, melyek legeredményesebben szolgálják a megelőzést és gyógyulást.

A reumatológiai megbetegedések átmenti vagy tartós mozgásszervi károsodásához vezetnek. Az ízületek alkotóelemeinek speciális, adaptált ingerre van szüksége a regeneráció eléréséhez.

A mozgásformák kiválasztásakor fontos szempont az ízület biomechanikájának ismerete. Reumatológiai szempontból az ízületben létrejövő fiziológiás mozgás függ az ízület összes alkotóelemétől, az ízületi felszín épségétől, a szalagrendszer stabilitásától, az izmok erejétől, egyensúlyától, a mozgáskoordinációtól.

A gyógytornakezelés során a terápiás elv kialakításánál döntő, hogy az elváltozás milyen stádiumban van. A kóros folyamatokat kell a gyógytorna által nyújtott lehetőségekkel megszakítani, és a fiziológiás funkciót helyreállítani.

A baleseti sérülések gyógyulásában a sérült végleges állapotának kialakulásában a szakszerű traumatológiai ellátás mellett rendkívül fontos szerepet játszik a fizioterápia. Gyakorlatilag a baleset vagy a műtét napján kell elkezdeni a gyógytornát és folytatni kell a rehabilitáció befejezéséig. A gyógytornász-fizioterapeuta feladata célzottan összeállított aktív tornával, passzív kezelési módszerekkel és egyéb fizioterápiás lehetőségekkel elősegíteni a sérült mielőbbi és minél teljesebb rehabilitációját.

A passzív kezelés során külső erő oly módon hoz létre mozgást, hogy izomfeszülés nem alakul ki. A passzív mozgatást végezheti a gyógytornász manuálisan vagy gépekkel.

Vezetett aktív: a mozgás passzívan jön létre de aktívan vezérelt.

Aktív kezelés:

  • Statikus (izometriás): ennek során mozgás effektus nem jön létre (pl. rögzítés miatt)
  • Dinamikus (izotóniás): az izomfeszülés az izom hosszának rövidülését, így mozgást eredményez az ízületekben.