Alig van olyan ember, akinek életében legalább egyszer ne fájt volna a dereka rövidebb vagy hosszabb ideig. A derékfájás nem betegség, hanem tünet, annak orvosi megjelölése, ahol a fájdalom jelentkezik, ahol szükség van a beavatkozásra.

Anatómiai értelemben derék alatt törzsünk hátsó oldalán a bordaívek és az ülőgumók közötti területet értjük. A deréktájon jelentkező gyakori fájdalom (mely lehet keresztcsonti, ágyéki gerincszakasz) oka az emberi fejlődésben keresendő: a két lábra állás a gerinc ágyéki szakaszán idézte elő a legnagyobb változást. A gerinc ágyéki görbülete speciálisan emberi jelenség, és mint ilyen, természetesen fokozottabban sérülékeny. Gerincünk alkalmazkodása ehhez a fejlődéstanilag új helyzethez nem tökéletes.

A derékfájás az enyhe kellemetlenségtől a heves fájdalomig terjedhet, amely munkaképtelenné is teheti a beteget. A fájdalom gyakran csak deréktájon jelentkezik (például lumbágó), máskor az alsó végtagokba is sugárzik (például isiász). Tartósságát tekintve lehet akut és krónikus. Heveny derékfájás (akut lumbágó)

Okok

Túlerőltetés, átfázás, vírusfertőzés, rossz mozdulat.

Tünetek

Deréktájra kiterjedő izomlázszerű fájdalom, ami a gerinc melletti izmok görcsös összehúzódásából adódik. Ennek jele, hogy az izmok nyomásra fájdalmasak, érzékenyek, tapintással jól érezhető olykor feszes állapotuk. A fájdalom nem sugárzik az alsó végtagokba.

Kezelése

A fájdalom rendszerint néhány napos pihenés, ágynyugalom után csökken. fájdalomcsillapítókra, reumakenőcsökre, esetleg nem szteroid gyulladásgátlók 1-2 hetes szedésére, helyileg adott szteroid injekciókra is szükség lehet. Nagyon fontos a megfelelő fekvőhely: kemény, de rugalmas ágy, kispárna. Sok beteg kényelmesnek találja a felhúzott lábakkal történő fekvést oldalt fekvő helyzetben, vagy úgy, hogy háton fekve a térdet behajlítva a lábszárakat egy széken pihenteti. Amint a fájdalom csökken, a beteg keljen fel az ágyból, inkább többször pihenjen le napközben. Kerülni kell a gyors, hirtelen mozdulatokat, a lehajlást, az emelést. A forró fürdő a fájdalmat fokozhatja, azonban a heveny fájdalom enyhülésével a helyi meleg borogatás jó hatású lehet, amit a lazító gyógytorna-gyakorlatok még inkább elősegítenek. Ezek a kezelések otthon is elvégezhetők, és általában nincs szükség orvosi vizsgálatra, kezelésre. Forduljunk orvoshoz, ha a heveny, erős fájdalom 3 napnál tovább tart, ha zsibbadás, gyengeség jelentkezik az alsó végtagban, ha székelési és vizelési panaszok fordulnak elő.

Derékzsába (hexensussz), lábidegzsába (isiász)

Ok

A csigolya közi porckorong elmozdulása, kidomborodása, melynek következtében a gerincvelőből kilépő idegek is nyomás alá kerülhetnek.

Tünetek

Egy pillanat alatt jelentkező rendkívül heves fájdalom, mely olyan erős lehet, hogy lehetetlenné válik a testtartás bármilyen változtatása. A beteg arra kényszerül, hogy egészen bizarr testtartásban maradjon, amíg az izomgörcs, és ezáltal a fájdalom hevessége nem csökken. Jellemző, hogy rendkívül nehéz olyan testhelyzetet találni, ami a fájdalmat megszüntetné. A fájdalom kisugározhat a fartájékra, a comb és a lábszár hátsó oldalsó felszínébe, a lábba is (isiász), és a porckorongsérv által nyomott ideggyöknek megfelelően a fájdalmat zsibbadás, izomgyengeség (esetleg izombénulás), reflexcsökkenés (vagy -kiesés), egyes esetekben vizelési, székelési zavarok kísérhetik. Jellemző tünet a fájdalomkímélő ferde deréktartás, amivel a szervezet automatikusan az ideggyök nyomását, ezáltal a fájdalmat akarja csökkenteni.

Diagnózis

A gerincsérvet a hagyományos röntgenvizsgálattal nem lehet kimutatni. A szakorvos gerincfestésre (mielográfia), CT- (komputertomográfia), illetve MRI- (mágneses rezonancia) vizsgálatra utalja a beteget.

Kezelés

Ágynyugalom megfelelő ágyon, a beteg számára kellemes testhelyzetben, fájdalomcsillapítók, nem szteroid és/vagy szteroid gyulladáscsökkentők, izomlazítók, esetleges helyi (gerinc körüli) szteroid injekciók alkalmazása. A fájdalmas alsó végtag hideg vizes borogatása nagyon jól csökkenti a fájdalmat. Gyógytorna speciális McKenzie-módszerrel, mely a kimozdult porckorongot visszamozdítja a helyére. Sürgős orvosi segítségre van szükség, ha a beteg gyengének érzi a lábát és nem tudja rendesen mozgatni, vagy vizelet-, illetve székletürítési problémája van. Fizioterápia (klasszikus gyógytorna gyakorlatok, masszázs, elektroterápia, fürdő) csak a heveny tünetek megszűnte után jöhet szóba. A porckorongsérv műtéti eltávolítására az esetek döntő többségében nincs szükség, mivel a megfelelő kezelésre (McKenzie-módszerel) a legtöbb beteg felépül. Amennyiben a heves fájdalom a kezelés során nem szűnik, vagy izombénulás, székelési és vizelési panaszok lépnek fel, műtétre kerül sor. A műtéttel a porckorong már korábban kialakult “kopásai” nem szüntethetők meg, ezért a későbbiekben is jelentkezhetnek időszakosan gerincpanaszok (idült, krónikus derékfájás). A heveny derékfájás néhány hét alatt megszűnik. Nemritkán azonban idült derékfájás okoz visszatérő problémát, máskor heveny előzmény nélkül alakul ki krónikus derékpanasz.

Okok

A krónikus derékfájdalom oka az esetek döntő részében a porckorong degenerációja, amely másodlagosan a kisízületek lazaságához, a porc változásához, a csigolyákat összetartó szalagok és izmok kóros, tartós feszüléséhez, túlterheléséhez vezet. Ezenkívül a gerinc fejlődési rendellenessége (például csigolyaívhasadás), csigolyák gyulladásos (SPA), fertőzéses (tbc stb.) megbetegedései, csontritkulás, daganatok is okozhatnak krónikus derékpanaszokat, valamint nem mozgásszervi elváltozások (például nőgyógyászati megbetegedések) is jelentkezhetnek deréktáji fájdalom képében. Tünetek: fő panasz a mozgásra, terhelésre jelentkező hullámzó derékfájás, mely pihenésre rendszerint szűnik, kifáradáskor fokozódik. A fájdalom néha kisugárzik a fartájékra, ritkán az alsó végtagba is, de reflexeltérés, érzészavar, izomgyengeség nem kíséri. Az ágyéki gerinc izmai feszesek, nyomás érzékenyek, a derékmozgások egy bizonyos irányban korlátozottak. Néha egy-egy intenzívebb fájdalmas periódus szakítja meg a krónikus fájdalmak időszakait, ami rendszerint a gerinc túlterhelésével függ össze. A képalkotó eljárások (röntgen-, CT-, MRI-felvétel) során talált elváltozások és a derékfájás között nincs szoros összefüggés. Mert olyan emberek röntgenfelvételein is láthatóak ilyen elváltozások, akiknek sohasem volt még gerincpanaszuk, illetve akkor is kimutatható, ha a betegnek már megszűnt minden derékpanasza. A CT- és MRI-felvételeken kimutatott porckorong-elváltozás mellett is gyakran tünetmentesek a betegek. Így ezeket az elváltozásokat nem szabad túlértékelni.