Az ülő munka ártalmai

Amennyiben úgy ítéli meg, hogy az Ön munkahelyén is szükség lehet az ülő munkát végző alkalmazottaknak ergonómiai tréning során a helyes testtartásról szóló ismeretek átadására és hasznos nyújtó-lazító gyakorlatok oktatására, keressen bátran!

Napjainkban sajnos általánossá vált az ülő életmód, mely hosszú távon a mozgásszervrendszerünk, a test számos területének túlzott igénybevételéhez vezet. Az ülőmunkának köszönhetően nemcsak a gerinc károsodik, hanem az izmok, inak, ínszalagok és az idegek is. Kiváltképpen veszélyeztetett az ujjak, csukló, vállöv, nyak, tarkó, derék és a hát területe.

A nyak nagy igénybevételnek van kitéve nap mint nap, hiszen a gerinc egyik legmozgékonyabb részeként funkcionál. A régóta fennálló vagy visszatérő nyakfájdalom legtöbbször az ülő munkát végzőknél alakul ki. Ülő munkát végző embereknél tipikus a váll előreesése, a nyak és a fej előrehelyezettsége. Ez a mindennapos, több órás statikus terhelés bizonyos idő után következményekkel jár, fájdalmakat okoz. A nyak, váll, és hátizomzat nem tolerálja tovább a túlterhelést és izomgörcs, fájdalom, myogelosisos csomók alakulhatnak ki.

A gerincet érő egyenetlen terhelés következtében pedig tartáshibák fejlődhetnek ki a hosszú ideig aszimmetrikus testhelyzetben munkát végző embereknél.

A törzset a hátizmok, és elölről a hasizmok is támasztják. Amennyiben ezek az izmok gyengék, vagy túlsúly, terhesség miatt túlterheltek, a has előreesik, az ágyéki csigolyák és a keresztcsont szintén ebbe az irányba tolódik, mely gyakran okoz derékfájdalmat.

A tartási hibák megelőzésére és a tartás, a terhelés helyes visszaállítására izomerősítéssel egy saját, ún. aktív “izomfűzőt” alakítunk ki a törzs körül, amely képes a terhelés nagy részének átvételére, megelőzve, megakadályozva ezzel a fájdalom és az ízületek idő előtti kopásának kialakulását. Fontos tudnunk, hogy a tartási rendellenességek nem betegségek, de tartós fennállásuk esetén, a gerinc egyenetlen terhelése következtében sokféle betegség kialakulását segíthetik elő. Éppen ezért van nagy jelentősége a folyamatos felvilágosításnak, a megelőzésnek és kezelésnek.

A helytelen testtartás következtében az ínszalagok és egyes izomcsoportok tartósan megfeszülnek, keménnyé, görcsössé válnak. Ilyenkor erős fájdalom jelentkezik a nyak-, csuklyás és lapockaemelő izmokban, melyek rugalmassága, ereje csökken, fájdalmas izomcsomók tapinthatóak bennük, valamint tarkótáji, fejtetőtáji fejfájást okoz, amit szédülés, fülzúgás, kettős látás és hányinger kísérhet. A nyaki mozgások beszűkülnek, és a fájdalom a fejre, illetve a vállak, lapockák felé is kisugározhat.

A hosszú ülés az izmok folyamatos megfeszüléséhez és merevedéséhez vezet, ami hátfájást is okozhat. A rossz testtartás, a gerinc hanyag tartása a hátizmok túlnyúlását, gyengülését, a törzs elülső izmainak (pl.: hasizom) megrövidülését, fájdalmát váltja ki. A medence hátrabillen és a gerinc egy folyamatos terhelésnek lesz kitéve. A fájdalom oka a statikai egyensúly felbomlásában keresendő, ami magával vonja bizonyos izomcsoportok túlterhelését.

A tartósan irodai munkát végzők körében a vállkörnyéki, a nyak- és karfájdalmat sok esetben a számítógép használata okozza. Az egér helytelen és intenzív használata során különösen sérülékeny a csukló, mivel nagy nyomás nehezedik rá és ez tartja a kézfej súlyát. A csukló helytelen tartása, túlterhelése során az izomzat görcsösen összehúzódik, túlfeszül, aminek következtében ínhüvelygyulladás alakulhat ki. A monitor órákon át tartó nézése a szem kiszáradásához, a látás minőségének romlásához és a szem izmainak görcsös megfeszüléséhez vezet, ami szemkörnyéki, halántéktáji, valamint homloktáji fájdalmat okozhat.

Az ülő életmód ártalmai, kellő odafigyeléssel megelőzhetők. A legfontosabb lépés a helyes ülés elsajátítása és a rendszeres mozgás, sportolás. A rendszeres lazítás, masszázs segít a túlterhelt izmok pihentetésében. Sokat tehetünk egészségünkért a megfelelő anatómiai és ergonómiai kialakítással rendelkező berendezések megválasztásával. Lehetőleg karfás széket válasszunk, amivel a könyök megtámasztható. A székhez kiegészítőként alkalmazhatunk dinamikus ülőpárnát,vagy ékpárnát ami biztosítja az úgynevezett dinamikus ülést, megakadályozva ezzel, hogy az izomzat egyoldalúan terhelődjön és befeszüljön. Az ülési stílusunk akkor helyes, ha talpaink a földön, térd derékszögben vagy ennél kissé nagyobb szögben helyezkedik el. A derék megtámasztásával szintén segíthetünk a problémák megelőzésében. Munka közben néha tartsunk szünetet, mozgassuk meg izmainkat és pihentessük szemeinket.